Bemutatkozás

   Bábszínházunk története valamikor az 1950-es évek végén kezdődött, amikor Báron László képzőművész, tanár bábszakkört alapított a Kecskeméti Szakmunkásképző Iskolában. A kis társulat nevét, a gyerekek által jól ismert mondóka ihlette: „Ciróka-maróka, mit főztél Katóka”.A kalandos amatőr évek után, 1986-ban  vált színházunk hivatásossá. Először a Katona József Színház vett minket szárnyai alá, majd néhány év alapítványi működés után, 1991-ben önálló városi fenntartású intézmény lettünk.

   Műsorválasztásunkkal, programjainkkal a legkisebbektől a felnőttekig, minden korosztálynak igyekszünk kedvében járni. Hét közben az óvodásoknak, kisiskolásoknak és a városba látogató kiránduló csoportoknak kínáljuk előadásainkat, hétvégén pedig a „Vasárnapi Mesébelépő” játékunkkal a családokat invitáljuk színházlátogatásra. A legkisebbeknek, a 4 éven aluliaknak is rendszeresen tartunk életkori sajátosságaiknak megfelelő játékos, beavató színházi előadásokat. A felnőtteket is igyekszünk becsalogatni nézőink sorába, a „Pestiek a Budai utczában” című rendezvénysorozatunkkal, amelynek keretében neves budapesti és vidéki vendégművészek, társulatok, táncszínházak mutatkoznak be a kecskeméti közönségnek. Székhelyen kívül is játszunk, az utóbbi évek pedig külföldi fesztiválmeghívásokban, sikeres vendégszereplésekben is bővelkedtek.

   1992 óta, kétévente  szervezésünkben kerül sor a Magyarországi Bábszínházak Találkozójára, amely igazi megmérettetés, rangos szakmai fórum a hivatásos magyar bábszínházak életében.

   A bábszínház nagy lehetőségét abban látjuk, hogy a gyermeki befogadásnak, a fantáziának nincsenek határai. Olyan közönségnek játszhatunk, akiknek szárnyalását még nem kötik megrögzött elvárások. Befogadók az új kifejezési formákra,  képesek arra, hogy az előadást közösségi élményként éljék meg. Éppen ezért igyekszünk munkánkba olyan alkotókat bevonni, akik kiforrott egyéni stílusukkal, művészi hitvallásukkal segítik az igényes munkát, és hozzájárulnak egy egységes színházi arculat megteremtéséhez is.