Pestiek a Budai utczában - Mária testamentuma

      Nagy Mari önálló estje - március 28. csütörtök, 19.00 óra

      Nagycsütörtökön láthatják a nézők Nagy Mari, a Nemzeti Színház művészének csodálatos játékát. Nagy Mari önálló estje az ír származású Colm Tóibín MÁRIA TESTAMENTUMA című regénye alapján készült. A monodrámát Viktor Balázs rendezte.
      „Ahogyan próbálta elmozdítani a töviseket, amelyek a homlokát és a fejét vágták, egy pillanatra tekintete elkapta az enyémet. Minden aggodalom, megrázkódtatás a mellkasom egyetlen pontjára összpontosult. Felkiáltottam és futni akartam felé, de kísérőim visszatartottak. Azt mondták fegyelmezzem magam.
      Ő volt az a fiú, akinek életet adtam, és most védtelenebb volt, mint mikor először tartottam a karomban. Amikor még gyerek volt, azt gondoltam, hogy lesz majd valaki, aki vigyázni fog rám, mikor a halálomon leszek. Ez a kiáltás olyan részemből jött elő, ami a magja létemnek." (részlet az előadásból)

      Mi a hit? Meg kell-e halni a hitért? Meg kell-e ezért halni egy anya fiának? Vagy bárki fiának? Vagy az anyának? Milyen az a világ, ahol egy anyja szeme láttára keresztre feszített fiú a remény jelképe? Szebb ez az új, megváltott világ? Milyen terhet hordoz az az anya, aki elengedte a fiát? Cserébe a világért. A világ megváltásáért. Elengedte-e egyáltalán? Mégis, mit jelent egy anyának, egy fia nélküli világ?

      Bíró Yvette fordítását gondozta:
      Kautzky-Dallos Máté és Viktor Balázs

      A szövegből készült drámáért felelős:
      Viktor Balázs

       

      ×